Araç sahiplerinin değişen amaçlarına ve kullanım şekillerine göre almaları gereken belgeler bulunuyor. Bir ehliyetiniz var ise ve ticari araç kullanmak istiyorsanız bunun için mutlaka SRC belgesine sahip olmanız gereklidir. Bunun yanında eğer yurt dışına yolcu taşıyan bir sürücü iseniz src1 belgesi almanız yasal yükümlülük olarak karşınıza çıkıyor. Bu belge mesleki alanda yeterli olduğunuzu ifade ediyor. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin yanında otobüs, minibüs gibi ticari araç kullanan araç sürücüleri içinde de bu belgenin alınması zorunlu olmaktadır.
Ehliyetini 2003 yılından sonra alan ehliyet sahipleri, yetki verilen eğitim kurumlarından gerekli eğitimleri almakta, sonrasında yapılan sınavlarda hak kazanmaları ile src1 belgesi alabilmektedir. Bu belgeyi almak için başvuran şoförler aranan bazı nitelikler bulunuyor. Bunlardan ilki taşıtın niteliğine uygun bir şekilde sürücü belgesi gereklidir. Aynı zamanda yasalarla belirlenen mesleki yeterlilik belgelerinin bulunması, otobüs şoförleri için 24 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmak gereklidir. Bunun yanında şoförlük mesleğine engel teşkil etmeyecek bedensel engelin bulunmaması ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarının her beş yılda bir tekrarlanarak sağlıklı olduğunun ifade edilmesi gereklidir. Tehlikeli madde taşıyan şoförler için ise öngörülen eğitimlerin alındığını gösteren belgelerin bulunması gereklidir. Bunların yanı sıra uyuşturucu, gümrük kaçakçılığı, terör suçları, insan ve silah suçlarından dolayı şoförlerin ceza almamış olması gereklidir.
Ücretsiz ya da Muafiyetli SRC 1 Belgesi Nasıl Alınır. Muafiyetli SRC 1 Belgesini Kimler Alabilir?
SRC 1 belgesi kurslarının TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu olması gerekmektedir. Aksi takdirde aldığınız belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Irmak SRC bakanlık tarafından SRC 1 belgesi için yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur.
SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Ticari taksi kullananlar, personel taşımacılığı yapanlar, il, ilçe, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, dolmuş sürücüleri, öğrenci servis şoförleri, kısacası yolcu taşıma yükümlülüğü olan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
2003 yılından sonra herhangi bir B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olanların SRC 2 belgesi alınabilmesi için, sürücü 36 saatlik bir eğitime tabi tutulur ve eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda belge sahibi olabilirler. Otobüs için alacak sürücülerin 24 yaşından, minibüs için alacakların ise 19 yaşından gün almış olmaları ve 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Kullanılacak araca göre sürücü belgeleri ve psikoteknik raporlarının olması gerekmektedir. 2003 yılından önce ehliyet alanlar ise herhangi bir sınava tabi tutulmadan, nüfus cüzdan fotokopisi, adli sicil kaydı, 1 adet biyometrik fotoğraf, ehliyet fotokopisi, eğitim başvuru formu ve diplomadan oluşan belgeleri toparlayıp belgesini alabilir.
Ücretsiz ya da Muafiyetli SRC 2 Belgesi Nasıl Alınır. Muafiyetli SRC 2 Belgesini Kimler Alabilir?
SRC 2 belgesi için 36 saat süreyle verilen eğitim; güvenli sürüş teknikleri, trafik kuralları, cezalar, davranış psikolojisi, ilk yardım, araç bilgisi ile ekonomik araç kullanımını kapsar. Yine düzenli yolcu taşımacılığı, ulaştırma mevzuatı, yasal sorumluluklar ve sigorta, harita okuma bilgisi, iletişim teknolojileri, trafik kazalarının önlenmesi, turizm taşımacılığı, dinlenme ve çalışma süreleri gibi konuları kapsamaktadır.
SRC 2 belgesi kurslarının TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu olması gerekmektedir. Aksi takdirde aldığınız belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Irmak SRC bakanlık tarafından SRC 2 belgesi için yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur.
Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir. Sürücüler bu belgeye 41 saatlik eğitim sonunda girecekleri sınavdan başarılı olmaları durumunda sahip olabilirler. Ancak 25 Şubat 2003 tarihinden önce herhangi bir sınıf ehliyet sahibi olan sürücülerin sadece gerekli evrakları toparlayarak başvuru yapmaları belgeyi alabilmeleri için yeterli olacaktır. 25 Şubat 2003 tarihinden sonra sahip olduğunuz bir ehliyetiniz var ise mecburen eğitim almanız ve sınava katılmanız gerekmektedir.
Ücretsiz ya da Muafiyetli SRC 3 Belgesi Nasıl Alınır. Muafiyetli SRC 3 Belgesini Kimler Alabilir?
SRC 3 belgesi için 2 adet biyometrik fotoğraf, diploma veya öğrenim belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve adli sicil kaydı evraklarını hazırlamanız yeterli olacaktır. SRC 3 belgesi eğitimini tamamladıktan sonra SRC 3 belgesi için sınava 4 kez girme şansınız vardır. Ancak 4’ünde de başarısız olduğunuz durumda tekrar bir sınav şansı verilmez ve kursu tekrar etmeniz gerekir.
SRC 3 belgesi kurslarının TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu olması gerekmektedir. Aksi takdirde aldığınız belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Irmak SRC bakanlık tarafından SRC 3 belgesi için yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur.
Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce gerekli ehliyet sınıfına ait sürücü ehliyetlerini almış olanlar herhangi bir kurs almadan ve sınava tabi tutulmadan belgelerini hazırlayıp src4 belgesi almak için başvurabilirler.
Ücretsiz ya da Muafiyetli SRC 4 Belgesi Nasıl Alınır. Muafiyetli SRC 4 Belgesini Kimler Alabilir?
25 Şubat 2003 tarihinden sonra ehliyet sahibi olan sürücüler ise öncelikle 36 saatten oluşan eğitimi almak zorundadırlar. Bu 36 saat içerisinde sürücüye; trafik kuralları, cezaları, araç bilgisi ve ekonomik araç kullanımı, davranış psikolojisi, harita okuma bilgisi, çalışma ve dinlenme süreleri, güvenli sürüş teknikleri, yasal sorumluluklar ve sigorta, trafik kazalarının önlenmesi, güzergah ve geçiş belgeleri, iletişim teknolojileri, ilkyardım, tehlikeli madde taşımacılığı ve ulaştırma mevzuatı dersleri verilmektedir. Kurs süresince devamlılık zorunludur ve kursu aldıktan sonra sınava tabi tutulan sürücü başarılı olduğu takdirde SRC 4 belgesi alabilir. Ancak başarılı olamazsa 4 kez sınav hakkı var. 4’ünde de başarı sağlayamaz ise eğitimi baştan almak zorundadır
SRC 4 belgesi kurslarının TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu olması gerekmektedir. Aksi takdirde aldığınız belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Irmak SRC bakanlık tarafından SRC 4 belgesi için yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur.
SRC5 Belgesi Alabilmek için SRC 3 ya da SRC 4 Belgesi sahibi olma zorunluluğu bulur. 4925 sayılı Kara Yolu Taşıma Kanunu göre düzenlenecek yönetmelikte tehlikeli olarak kabul edilen yükü taşıyanlar SRC5 Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmalıdır.
Irmak SRC Eğitim Kurumu şu an için SRC5 Belgesi eğitimi vermemektedir.
SRC, ODY, ÜDY Belgesinde Yüksek Başarı
SRC Belgesi SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4
ODY Belgesi ODY 1, ODY 2, ODY 3, ODY 4
ÜDY Belgesi ÜDY 1, ÜDY 2, ÜDY 3, ÜDY 4
1 Saatte Psikoteknik Belgesi
Kurumsal Hizmet
Yetki Belgeleri Danışmanlığı
A1 Yetki Belgesi Danışmanlığı A2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
B1 Yetki Belgesi Danışmanlığı B2 Yetki Belgesi Danışmanlığı B3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
C1 Yetki Belgesi Danışmanlığı C2 Yetki Belgesi Danışmanlığı C3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
B1 Yetki Belgesi Danışmanlığı B2 Yetki Belgesi Danışmanlığı B3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
C1 Yetki Belgesi Danışmanlığı C2 Yetki Belgesi Danışmanlığı C3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
D1 Yetki Belgesi Danışmanlığı D2 Yetki Belgesi Danışmanlığı D3 Yetki Belgesi Danışmanlığı D4 Yetki Belgesi Danışmanlığı
F1 Yetki Belgesi Danışmanlığı F2 Yetki Belgesi Danışmanlığı F3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
G1 Yetki Belgesi Danışmanlığı G2 Yetki Belgesi Danışmanlığı G3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
H1 Yetki Belgesi Danışmanlığı H2 Yetki Belgesi Danışmanlığı H3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
K1 Yetki Belgesi Danışmanlığı K2 Yetki Belgesi Danışmanlığı K3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
L1 Yetki Belgesi Danışmanlığı L2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
M1 Yetki Belgesi Danışmanlığı M2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
N1 Yetki Belgesi Danışmanlığı N2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
P1 Yetki Belgesi Danışmanlığı P2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
R1 Yetki Belgesi Danışmanlığı R2 Yetki Belgesi Danışmanlığı
T1 Yetki Belgesi Danışmanlığı T2 Yetki Belgesi Danışmanlığı T3 Yetki Belgesi Danışmanlığı
Öğrenci Ve Personel Servis Taşımacılığı Danışmanlığı
İleri Değerlendirme Ve Eğitim Teknikleri, Detaylı Analiz Ve Kişiye Özel Eğitimler Sayesinde Her Seviyede Yüksek Başarı